(bron: vroege vogels)

Je hebt slakken en je hebt een tuinreservaat. Dan heb je een probleem want hoe krijg je die slakken op een diervriendelijke manier verjaagd? Je kunt ze met bier dronken de dood in jagen, maar mevrouw Betsy Thijssen uit Prinsenbeek heeft een eenvoudige en effectieve manier gevonden om slakken om de tuin te leiden. Ze ontdekte het middel bij toeval. Op weg naar de papierbak met een (bijna) leeg pak paneermeel knoeide ze een restant van het paneermeel op het terras.

Ze schrijft: “in een mum van tijd zaten er zo’n twintigtal slakken omheen en het was duidelijk een feestmaal.”Mevrouw Thijssen heeft vervolgens op meerdere plekken in de tuin paneermeel gestrooid en iedere keer is het raak. De slakken komen er massaal op af.

“Ik strooi tegen het invallen van de avond, dan zijn de slakken er al na een uur. Tegen 23 uur is het een echt slakkenfestijn. Er wordt dan ook gepaard. Allerlei soorten slakken zijn dan present: naaktslakken maar ook meerdere soorten huisjesslakken. Ik strooi het paneermeel op het tegelpad in de buurt van de dichte lage begroeiing. Vervolgens vang ik alle snoepers uit de tuin en brengt ze naar de slootrand achter het huis.” Een uiterst diervriendelijke en effectieve manier van slakkenbestrijding. Je geeft ze lekker te eten en zet ze vervolgens uit in de vrije natuur.

Ik heb de truc voor de foto uitgeprobeerd. Niet op het ideale tijdstip, maar het duurde niet lang of de eerste rode en donkerbruine slakken kwamen ontbijten.

Namens alle slakken en Tuinreservatenbezitters: bedankt mevrouw Thijssen!